Verwarming begint bij Heatnet

Elektrische vloerverwarming, een goed alternatief?

Naast vloerverwarming aangesloten op een cv-ketel, stadsverwarming of warmtepomp is elektrische vloerverwarming in veel gevallen een zinvolle oplossing. Met name in de steeds groeiende situaties waarbij helemaal geen gas meer wordt aangeboden is elektrische verwarming zeker een goede optie Maar is dat dan wel een goed idee?

Elektrische vloerverwarming in huis

Bij elektrische vloerverwarming is geen centrale verwarmingsketel nodig om de verwarming te laten werken. te doen In die gevallen is een aansluiting op het elektriciteitnet en het juiste systeem in de vloer is voldoende. In plaats van verwarmingsbuizen met warm water worden elektrische verwarmingskabels in de vloer verwerkt Deze geven de opgewekte warmte af aan de vloerbedekking en verwarmen op die manier de ruimte. Naargelang je persoonlijke behoeften kun je elektrische vloerverwarming inzetten als hoofd- of bijverwarming. Vooral in kleine ruimtes of ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden is dit type verwarming geschikt.

Voordelen elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is gemakkelijk (zelf) te plaatsen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn

 • dankzij de geringe opbouwhoogte kan het eventueel ook op een bestaande vloer.
 • elektrische vloerverwarming zorgt er voor dat de ruimte snel opgewarmd wordt
 • niet afhankelijk van het relatief trage vloerverwarmingssysteem aangesloten op een cv-ketel.
 • een onzichtbare installatie
 • aangename stralingswarmte zorgt voor een aangenaam comfort.
 • de aanschaf- en installatiekosten zijn aanzienlijk lager dan die bij traditionele vloerverwarming
 • geen onderhoudskosten

Elk type elektrisch vloerverwarmingssysteem heeft weer eigen mogelijkheden en beperkingen.

Soorten elektrische vloerverwarming

Er zijn drie verschillende systemen elektrische vloerverwarming: met stroomdraden op

 • elektrische verwarmingsmatten in de dekvloer of tegellijn verwerkt
 • elektrische kabels in de dekvloer verwerkt
 • met elektrische folieverwarming.
 • elektrische verwarming op de veilige voedingspanning 36 Volt

Ze verschillen in opbouw, dikte en capaciteit. Afhankelijk van de te verwarmen oppervlakte en je vloerafwerking maak je je keuze.

Elektrische matten


Elektrische kabels zijn bij dit systeem op een glasvezelmat bevestigd. Hierdoor kun je ze zeer eenvoudig plaatsen. Dankzij de beperkte opbouw kan dat zelfs op een bestaande vloer. De vloertegels worden met een lijm- of dunne dekvloer op het systeem aangebracht. Door de geringe dikte kan het systeem ook op een bestaande vloer geplaatst worden, en doordat het dicht bij de vloerafwerking ligt warmt het snel op. Het systeem is geschikt voor ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden zoals de badkamers. Meer informatie vind u ook op deze website

Kabels in de dekvloer

Bij dit systeem worden elektrische kabels in lussen in de dekvloer gelegd. De vloer warmt traag op maar de dekvloer houdt de warmte langer vast. Het kan verwarmingssysteem kan zowel als hoofd- als bijverwarming gebruikt worden en onder verschillende vloerafwerkingen gebruikt worden. Voorbeelden van elektrische vloerverwarming d.m.v. kabels treft u ook op deze website.

Folie met koperen verwarmingsbanen

Een andere mogelijkheid is verwarmen met elektrisch folies waarin koolstof verwarmingsbanen zijn aangebracht. Dit systeem is wordt  met een vochtscherm op isolatieplaten bevestigd en is ideaal voor een oppervlakte onder een houten of laminaat vloerbedekking. Uitgebreide informatie over deze vorm van elektrische verwarming treft u p onze speciale pagina over dit product.

Fleece verwarming

Een betrekkelijk nieuwe mogelijkheid is het elektrisch\ verwarmen op en lage veilige spanning (slechts 36 Volt) met koolstof matten. Doordat gewekt wordt met een lage veilige voedingsspanning, via een transformator of voeding van 230 volt naar 36 volt, ontstaan nieuwe ongekende mogelijkheden, zoals het doorboren van de vloerverwarming. Uitgebreide informatie treft u op onze speciale pagina voor die product: www.e-nergy-carbon.nl

Nadelen elektrische vloerverwarming

Niet elk type vloerbedekking geleidt de elektrisch opgewekte warmte even goed. De beste geleiding van de warmte verkrijgt u bij toepassing van Keramische tegels, natuursteen of cementtegels. Ook de speciaal voor vloerverwarming geschikte producten zoals laminaat, vinyl of parket zijn goed toepasbaar. Daarnaast is een elektrisch vloerverwarmingssysteem minder geschikt als hoofdverwarming en meer geschikt voor kleine ruimtes. Maar het grootste nadeel van elektrische vloerverwarming is toch wel het hoge energieverbruik en de bijhorende hoge elektriciteitskosten. Bij hwet opwekken van eigen elektriciteit, zoals met zonnepanelen, wordt elektrische vleorverwarming al goed bereikbaar voor relatief lage kosten.

Elektrische vloerverwarming en zonnepanelen

Elektrische vloerverwarming kan perfect gecombineerd worden met het opwekken van eigen elektriciteit d.m.v. zonnepanelen. Wanneer de woning goed geïsoleerd is en zonnepanelen voldoende elektriciteit kunnen opwekken is elektrische verwarming een goed alternatief voor vloerverwarming op de cv-ketel.   

Elektrische vloerverwarming kan een interessante manier van verwarmen zijn. Vooral voor kleine ruimtes of ruimtes die snel verwarmd moeten worden. De hoge elektriciteitskost kan een struikelblok zijn, maar dit kun je gedeeltelijk opvangen met zonnepanelen.

image_pdfimage_print