Verwarming begint bij Heatnet

Elektrische verwarming

HEATNET levert een aantal soorten elektrische verwarmingsmatten en -kabels, geschikt voor directe montage onder bijvoorbeeld een tegelvloer of verwerking in een dekvloer.

Door gebruik te maken van verschillende combinaties van elektrische vloerverwarming kunt u iedere ruimte een aparte oplossing maken, afgestemd op de behoefte.
De temperatuur die in een ruimte kan worden gecreëerd is afhankelijk van de structuur van de ruimte, ramen, wandbedekking, gordijnen, de hoeveelheid radiatoren, eventueel air conditioning en thermostaten die e.e.a. bedienen.
U kunt op die manier de beste verwarmingsmethode kiezen voor iedere kamer. Op deze pagina laten enkele methoden zien voor een optimale verwarming van verschillende soorten ruimten.

Bij een verwarmingssysteem zijn diverse factoren van invloed op het comfort in de ruimte, de gewenste variatie in temperatuur, een efficient energiegebruik en de verbruikskosten. Enkele zaken die bij de keuze van een verwarmingssysteem een rol spelen:

  • Wat zijn de kosten van het aan te brengen verwarminssysteem
  • Moeten de verwarmingsradiatoren verborgen worden of mogen ze zichtbaar blijven
  • Zijn de gekozen plaatsen voor de verwarmingssytemen (radiatoren) ook de juiste voor een optimale plaatsing.
  • Wordt het dag/nachtstroom tarief optimaal gebruikt en heeft de ruimte de mogelijkheid tot opslag van warmte: bijvoorbeeld betonnen of stenen vloeren.
  • Voor welke ruimtes is een vloerverwarming gewenst. (bijvoorbeeld een plavuizen, stenen of tegelvloer waar men ook blootsvoets wil lopen)
  • Wordt de ruimte (of het gebouw) maar een bepaalde tijd van het jaar gebruikt.
  • Moet de installatie op afstand bedienbaar zijn.
  • Hoe gelijkmatig moet de temperatuur in de ruimte zijn.

Allemaal zaken die bij de keuze van een verwarmingssysteem van invloed zijn. Maak een keuze uit de verschillende soorten elektrische verwarming:

E Nergy IQ Droogbouwsysteem
E-Nergy Carbon
E-Nergy Carbon PET
Elektrische vloerverwarmingsmatten
Vloerverwarmingskabel
Dakgootverwarming
Verwarmingsfolie
Spiegelverwarming
Plafondverwarming
Vorstbescherming
Caravan / camper verwarming

Infrarood verwarming

Toepassingen

Keuken

De verwarmingssytemen (radiatoren) in een keuken zijn meestal geplaatst op wanden met ramen. Hierdoor wordt de effectieve ruimte in een keuken beperkt.
Plafond of vloerverwarming zou een veel betere ruimteverdeling in een keuken mogelijk maken.
Zonder vloerverwarming zullen de plavuizen of stenen vloeren altijd koud aanvoelen. De vloerverwarming hoeft (en mag ook niet) onder de keukenkasten en apparatuur (zoals een koelkast) geinstalleerd worden.
Een compleet keukenplan geeft direct inzicht van de plaatsen waar de verwarmingselementen gewenst zijn.
Bij een renovatieplan voor een bestaande keuken en het leggen van een nieuwe vloer, kan het comfort aanzienlijk worden verhoogd door gebruik te maken van dunnen verwarmingsmatten (3-5 mm) onder het vloeroppervlak.

Woonkamer

Woonkamer en andere ruimtes waar regelmatig wordt verbleven hebben in de regel grotere ramen. Men zit graag in de nabijheid van het raam.
De woonkamer kan ook nog hoger zijn dan de andere ruimtes en hebben vaak een openverbinding naar de eetkamer, keuken of de hal.

De vloeren in deze leefruimtes zijn vaak bedekt met hout, laminaat of parket, maar ook plavuizen of tegels en andere vloerbedekkingen komen veel voor.

Alle vormen van elektrische verwarming zijn geschikt om de meeste leefruimtes te verwarmen.
Voor een comfortabele en gemakkelijk te regelen temperatuur is een combinatie van vloerverwarming met conventionele verwarming (vloer of plafond) een oplossing.

Heatnet adviseert het gebruik van diverse soorten verwarmingsbronnen, in het bijzonder in hoge kamers. Als alleen vloerverwarming zou worden toegepast, zou de vloer wel eens oncomfortabel warm kunnen worden in koude periodes. Dat komt omdat het verwarmingsoppervlak te klein is, in verhouding met de hoeveelheid lucht die moet worden verwarmd.

Slaapkamer

Slaapkamers kunnen op vele manieren worden gebruikt: werkruimte, speelruimte en zelfs een ruimte waar gedeeltelijk gewoond wordt.
De slaapkamertemperatuur zal gemaakelijk en snel aangepast moeten kunnen worden aan de functie op dat moment.
Radiatoren met een geringe oppervlakte-temperaturen en plafondverwarming zijn geschikt voor slaapkamers. Daarnaast kan het gebruik van een vloerverwarming het comfort nog verhogen.
Vloerverwarming kan in slaapkamers zelfs als hoofdverwarmingsbron worden gebruikt.

Kamer met open haard/vuur

In kamers met een open haard wordt vaak blootsvoets gelopen. Dat is ook het geval in een sauna, waar de vloeren ook nog eens nat zijn.
Als de open haard brandt wordt een grote hoeveelheid extra warmte gegenereerd, waarop andere verwarmingsbronnen snel moeten reageren.

Vloerverwarming biedt een comfortabele vloertemperatuur voor ruimtes waar men vaak blootsvoets loopt. Een elektrische vloerverwarming, snel en gemakkelijk regelbaar, zal de oplossing zijn voor dit soort ruimtes.

Douche/badkamer

Vloerverwarming is bij uitstek geschikt voor een badkamer: de warme vloer voelt plezierig aan en droogt snel op.
Vloerverwarming biedt ook een veilige oplossing, omdat het vocht niet ion contact kan komen met verwarmingselementen.
Een verborgen verwarming maakt het schoonhouden van dergelijke ruimtes ook gemakkelijker.
Vloerverwarming kan bij gebruikmaking van een vloerthermostaat eenvoudig en snel worden geregeld. In een badkamer kan ook plafondverwarming worden toegepast.
Een handdoekendroger is een extra verwarmingsoptie voor de badkamer.

Sauna

Vloerverwarming is de meeste geschikte verwarmingsmethode voor de sauna-ruimte: de vloer voelt lekker warm aan en droogt snel op.
Heatnet advsieert een elektrische vloerverwarming voor de gehele sauna-ruimte, in het bijzonder waar de sauna-kachel nabij de muur is geplaatst.
Plafondverwarming is niet geschikt voor dit soort ruimtes en elektrische radiatoren moeten vochtbestendig zijn uitgevoerd.

Bijkeukens

Bijkeukens zijn vaak multifunctionele ruimtes. Ze worden gebruikt om de was te doen, de was te drogen, natte kleding op te hangen etc.: de vloeren zijn nogal eens nat
De wanden van dit soort ruimtes zijn veelal in beslag genomen door allerlei zaken, verwarmingsradiatoren zitten vaak verborgen.
Vloerverwarming biedt ook hier de oplossing voor het verwarmingsprobleem. Dit verwarmingstype kan nog uitgebreid worden emt een plafondverwarming en een handdoekendroger.

Toilet

De toilet is meesta een kleine ruimte waar nauwelijks ruimte is voor een conventionele verwarming.
Vloerverwarming biedt hier een plezierige vloertemperatuur. Het effectieve vloeroppervlak is echter vaak te klein om de ruimte comfortabel te verwarmen; zker als de toilet tegen een buitenmuur is gebouwd
Plafondverwarming is meestal onmogelijk, omdat in het kleine plafondoppervlak vaak ook nog eens een afzuiging geplaatst is.
Eigenlijk zou de plaats van de verwarming bepaald meoten worden voordat de toilet geplaatst wordt: de verwarming mag ook weer niet te dicht bij de toiletpot geplaatst worden.
De bese combinatie is een vloerverwarming in combinatie met een handdoekendroger, die een groot verwarmingsoppervlak biedt.

Entree/hal

In de hal, gang of lobby van een huis/gebouw stijgt de vraag naar warmte als de deur wordt geopend. Als koude lucht nabij de voordeur onverwarmd blijft, zal dat tot gevolg hebben, dat een onbehagelijk koud gevoel blijft hangen.
Daarbij komt dat de vloerbedekking vaak uit steen, marmer of plavuizen bestaat. Vloerverwarming die snel reageert op de behoefte is hier de oplossing. Een eventuele natte vloer droogt snel en de vloertemperatuur biedt een behagelijk gevoel.

Garage en provisieruimte

Voor dergelijke ruimtes moet een verwarming voorzien worden die zo min mogelijk kosten veroorzaakt. Vaak is het een kwestie van vorstvrij houden van de ruimte en worden geen speciale eisen gesteld.
Bij gebruik van een elektrische vloerverwarming, waarbij de stenen vloeren nog eens fungeren als warmteopslagmedium worden de kosten zo laag mogelijk gehouden.

Infrarood verwarming kan eventueel toegepast worden op die plaatsen waar soms nog eens gewerkt moet worden en geen constante warmte vereist is.

image_pdfimage_print