Verwarming begint bij Heatnet

17 november 2009: Bijlage bij Dagblad De Gelderlander

De Ondernemer

Rubriek: DE STOEL

dinsdag, 17 nov 2009 16:12 | Door: deOndernemer

Deze keer in de stoel is Aart Dijs. Hij is Directeur bij Heatnet Vloerverwarming vesteging Doetinchem. Het bedrijf beschikt over 4 vaste en plm en 6 ZZP’ers.

Wanneer startte het bedrijf?
Op mijn 54ste kwam ik in de WW terecht, na in directiefuncties te hebben gewerkt bij ver­schillende bedrijven in de elektronica en elektro­techniek. Jarenlang had ik een goed inkomen. Ineens was ik op een punt dat ik mijn huis moest verkopen. Dat zal me niet gebeuren, dacht ik. In 2004 heb ik de knoop doorgehakt en ben vanuit de WW het bedrijf Heatnet be­gonnen. In vloerverwarming, een sector waar­mee ik geen enkele ervaring had. Op een leeftijd waarop anderen uitkijken naar vut of pensioen!

Makkelijk was het niet, maar ik kon niet anders. Ik had geen riante ouderenregeling en op mijn leeftijd en met mijn specifieke ervaring kwam ik nergens aan de bak. Dat ouderen te duur zijn voor een werkgever is totale nonsens. Ik heb zelfs geprobeerd een baan te accepteren voor het inkomen dat ik in de WW had. Dat is niet gelukt. Werkgevers maken misbruik van de si­tuatie. Ze bieden banen aan ver onder de prijs waarvoor een 25-jarige werkt.

Wat me opviel (toen al, maar het is nu nog ster­ker dan een aantal jaren geleden) was dat ik ge­confronteerd werd met vutters, die weer aan de slag wilden. Dat was een belangrijke groep ‘con­currenten’ voor veel banen waarop ik destijds solliciteerde. Een onterechte situatie, die wat mij betreft wel eens aan de kaak gesteld mag worden. Die mensen hebben toch een inko­men, waar ik aan mee heb betaald en zelf nooit van zal profiteren, dus waarom moeten ze dan banen van een ander inpikken?

Je had dus geen andere keus dan voor jezelf be­ginnen?
Nee, maar dat klinkt simpeler dan het was. Een bedrijf starten is voor een oudere totaal anders dan voor jongeren. Je hebt gewoon geen tijd! Als je veertig jaar voor je hebt, kan de uitdaging de moeite waard zijn. Als vijftiger heb je minder levenstijd. Je moet de zaak in zeer korte tijd op de rails hebben en ook heel snel resultaat boe­ken.

Brengt starten op latere leeftijd extra risico’s mee?
Alleen maar! Je moet je startkapitaal uit eigen middelen financieren. Banken staan echt niet te popelen om een oudere starter krediet te verle­nen. Bovendien ben je als oudere zelfstandige praktisch niet meer te verzekeren voor inko­mensbehoud bij ziekte of arbeidsongeschikt­heid.

Was het zelf ondernemer worden toch je beste beslissing tot nu toe?
Achteraf gezien wel. Maar om gauw resultaat te halen moet je een product hebben dat snel le­vensvatbaar is. Vloerverwarming is zo’n product dat zich makkelijk laat verkopen. Ik doe dat via internet: www.heatnet.nl. E-marketing is hot, maar ik werk er al mee sinds 1995. Negentig procent van de vloerverwarming wordt ver­kocht via internet; de rest via mond-op-mond-reclame. Het internet heeft een groot voordeel: Je lijkt veel groter dan je in werkelijkheid bent.

Wat is je motto?
Succes krijg je niet door eraan te denken, maar door eraan te werken. Dat betekent: vaak lange dagen maken. Gelukkig werken twee van onze zonen in het bedrijf. De opvolging is geregeld en dan weet je nog beter waar je het voor doet.

Wat is het geheim van succes?
Naar de markt kijken. Niet doordraven op dat wat je al weet. De kennis van vroeger – uit mijn hbo-tijd – telt niet meer. Er is zoveel veranderd. Je moet steeds over de schutting kijken. We zijn nu bezig met een nieuw product: Vloerverwar­ming uit China die veertig tot vijftig procent minder energie gebruikt. Daarnaast werk ik vol­gens een eigen methodiek. Ik probeer zoveel mogelijk orders voor volgend jaar te krijgen. Die bied ik aan voor de prijzen van dit jaar. Met wat aantrekkelijke cadeaus die met het product vloerverwarming te maken hebben.

Verkoopt Heatnet minder vloerverwarming door de crisis?
Integendeel. Je ziet een ontwikkeling dat men­sen minder snel een ander huis kopen. In plaats daarvan gaan ze hun huidige woning verbou­wen en dat levert alleen maar extra werk op. Je hoort ook dat ZZP’ers massaal zonder werk zijn komen te zitten. Ik zie dat helemaal niet. De kleine zelfstandigen die ik ken zijn hartstikke druk. Vooral in renovatie, verbouwen en uit­breiding van woningen.

Hoe ziet de toekomst van je bedrijf eruit?
Ik zie het niet somber in. Vloerverwarming blijft een gewild product. Efficiënt, geen radiato­ren nodig en steeds goedkoper in gebruik. An­ders dan veel mensen denken is vloerverwar­ming niet duur. Voor een kamer van 45 vierkan­te meter betaal je iets van 1500 euro.

Wij leggen de vloerverwarming eerst aan en ach­teraf wordt de rekening betaald. Link? Zo lijkt het wel, maar het is nog nooit fout gegaan. Je moet vertrouwen in mensen uitstralen, dan ver­trouwen ze jou ook. Ze verwachten kwaliteit. Die krijgen ze en dan betalen ze ook.

image_pdfimage_print
Scroll Up